2 Mar 2012

Askerde Yazıcı Olmak

Kısa ya da uzun dönem er olarak sivili bırakıp askere gitmesi gerekenlere bilgi olması açısından konuyu aydınlatmak, gelecek nesillere ışık tutması açısından yerinde olacaktır.




Askerlikte yazıcı adı verilen kadro görevi temelde ikiye ayrılır: 
-karargah yazıcılığı
-bölük yazıcılığı


Bu ikisi arasında büyük farklar vardır. bölük yazıcısı 50–150 askerin işlerini takip ederken, karargah yazıcıları 500–2000 askerin işini takip etmek durumundadır. Karargah yazıcısının nöbetlerini bölük yazıcısı belirler. Dogal olarak da bölük yazıcısı kendisi için bir nöbet belirlemez. Karargâh yazıcısının muhatap olduğu komutanların rütbeleri hayli yüksektir, binbaşıdan tuğgenerale kadar gider. Bölük yazıcısı ise olağanüstü durumlar haricinde yüzbaşı ile muhatap olur. Dolayısıyla yapılan bir hata sonucu başa gelebilecekler de rütbeye göre değişmektedir. Buradan çıkarılacak sonuç bölük yazıcılığının karargâh yazıcılığına göre katbekat avantajlı olduğudur. Bölük yazıcısı kimdir, nedir, ne iş yapar, kebap askerlik neye göre kime göredir? şimdi bunlara bir bakalım.


Evvela bölük yazıcısı, bölüğünde yer alan 50 ila 150 adet erbaş ve erin günlük nöbetlerini belirler. hafta sonları eratın çarşı izinlerini ayarlar. Suç işleyenler varsa onların mahkeme dosyalarını hazırlar, yeri geldiğinde ifadelerini alır. her ay askerin maaş bordrosunu hazırlar. (evet, enflasyona endeksli maaş verilmektedir. er 10 milyon, onbaşı 12 milyon, çavuş 15 milyon) bölüğün bütün yazışmalarını takip eder. İzne gideceklerin izin belgelerini hazırlar. Bölügündeki subay, astsubay ve uzman çavuşların özlük haklarını takip eder, yazışmalarını yapar. Bölügündeki 50–150 kişinin ad-soyad-rütbe-kadro-ana adı-baba adı-kan grubu-memleketini ezbere bilir. Askerlerin subay-astsubay-uzman çavuşlarla olan sorunlarında aracı olur. üst makamlardan aylık olarak istenen binbir çeşit raporu hazırlar. Subayların sunumları için powerpoint sunumları hazırlar.


Biraz meşakkatli gibi sanki ama daha bitmedi. Buraya kadar yazılanlar bir günde bitecek işler değildir. Nöbet saatlerine bozulan bir erden nöbet dönüşü kıçınıza kurşun yememek için nöbeti adil yazmak zorundasınızdır ki bir nöbet yazmak yeri geldiğinde iki saati almaktadır. üst makamlardan istenen raporlar her zaman için ertesi gün sabah 10'da teslim edilmek zorundadır ve rapor mesai saati bitiminde yani 17:00'de gelmiştir. Uzun bir gece sizi beklemektedir, ama askerde vakitten bol ne vardır ki? İstenen rapor sabaha karşı üçte biter ve yatağa sürünerek gidersiniz. Sabah 6.00’da "koğuş kalk" haykırışları beyninizde yankılanır tekrardan. Hasta olma şansınız yoktur, 40 derece ateşle yine bilgisayar başına geçersiniz zira çarkı döndürecek sizden başka kimse yoktur.



Oha ya bu kadar zorsa niye herkes kebap diyor o zaman paşa, yok mudur hiç olumlu tarafları? diye sorarsanız, elbet vardır ağalar beyler derim. İçtima denen illette genelde katılmazsınız, sabah sporlarına katılmama lüksünüz vardır. Askerler arasında elinizdeki yetki ve güç nedeniyle itibar görürsünüz. Gak deyince su, guk deyince et getirirler yazıhaneye. Yemekhanede yemek sırası beklemezsiniz. Izinden dönen erat getirdiği börek çöreği arkadaşları yağma etmeden önce ilk sizinle paylaşır. işinizi iyi yaparsanız komutanlarınız tarafından kafa iznine gönderilirsiniz. haftasonu çarşı izinlerinizi istediğiniz güne yazarsınız, nöbet tutmazsınız çünkü nöbeti siz yazmaktasınız. word ve excel'i gözü kapalı kullanır hale gelirsiniz, on parmak klavye kullanmaya başlarsınız.


hasılıkelami askerliğin zoru kolayı yoktur, yeşilleri giydikten sonra çin de bir fizan da birdir.


Yazıcıların Duymaya Maruz Kaldıgı Bazi Tümceleri de Yazayım..

"abi benim tutanak ne oldu,mahkeme ne zamantertibim bana kac kac yazdın"

“agam benim izin kagidini hazirladiniz mi”?

"lan isin is sabahtan aksama kadar bilgisayar oynuyonuz"

"tertibim seni nerede göstereyim karargah mı yoksa baska bir yerde mi" (başka bir yer derken...?)


"yazici binbasina benim görev yollugunu imzalattinmi?"
 "ne yapiyon bu saatte olum ne isin var? (kapiyıda vurmaz rütbeliler )

"mina kodugum yazicisi 3 gün yol vermemis"

"mina kodugum yazicisi bir haftadir 2-4 yaziyor"

"oh pezeveng erat yemegide yemez" (bilmez ki mina kodugum yemekte sira bekleyecek kadar vakti yok)

"ortagim birlik disinda görev yok mu lan cikarsa benide yaz olurmu tertibim"

"çavuşa çavuş neden yazicilar ictimaya gelmiyorlar biz kerizmiyiz (ulan mal kafa sayil iste sonra da gazino da tepin)


"yazici kardes, benim seferberlik görev yeri neresi"

iste böyle daha sayamadigim milyonlarca cümlelere maruz kalirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu buraya yazın.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ara